šŸšš GRATIS LEVERINGĀ voor online bestellingen vanaf 49 euro!

Bereid u voor op de Paasdagen: Op een natuurlijke manier Paaseieren schilderen

Het wordt weer kleurrijk in de bloembedden met Pasen, nu de narcissen, tulpen en hyacinten ons eindelijk verblijden met hun levendige kleuren na de grijze wintermaanden. De lente zal ook op tafel komen met mooi gekleurde paaseieren.

Hoe kunt u zelf eieren verven en hoe doet u dat als u de eieren op een natuurlijke wijze wenst te schilderen om kunstmatige en synthetische kleurstoffen te vermijden? En waar komt de gewoonte om eieren te verven en te kleuren voor Pasen eigenlijk vandaan?

3 stappen naar het perfect gekleurde paasei - een overzicht

Image

Stap 1: Koop witte eieren van dezelfde grootte.

Witte eieren worden gebruikt omdat de schalen van witte eieren de natuurlijke kleuren beter opnemen. Om ervoor te zorgen dat de eieren dezelfde kooktijd nodig hebben raden wij u aan eieren van dezelfde grootte te gebruiken.

Stap 2: Kooktijd voor hardgekookte eieren

Afhankelijk van de grootte van de eieren duurt het koken tot 10 minuten. De kooktijden zijn ongeveer: Maat S-eieren = 5 minuten Maat M-eieren = 8 minuten Maat L-eieren= 10 minuten
U kunt het beste het uiteinde van de eieren doorprikken met een naald of een eierprikker om het risico te verkleinen dat de eierschaal barst tijdens het koken. Na het koken raden wij u aan de eieren schoon te maken met een natte spons; als u een paar druppels azijn aan het water toevoegt, worden de eieren nog schoner en is de kleur homogener.

Stap 3: Hoe verven we eieren met natuurlijke kleuren?

Om de eieren te verven, maakt een soort bouillon van natuurlijke ingrediënten en zal u de eieren opnieuw koken totdat de gewenste kleurintensiteit is bereikt.

Snel en makkelijk eieren verven met natuurlijke kleurstoffen - welke natuurlijke kleurstoffen zijn er?

De natuur biedt ons alle kleuren die we ons maar kunnen wensen. Het enige wat u nodig heeft is een beetje voorbereidingstijd om een partij eieren te kleuren. We hebben de ingrediƫnten voor de belangrijkste kleuren hier voor u verzameld, samen met instructies voor het betreffende brouwsel.

Rode biet voor een rode kleur

Schil drie tot vier rode bieten en kook ze 30 tot 45 minuten in water in een afgedekte pan. Deze bietenbouillon zal de eieren rood tot paars kleuren.

Berkenbladeren voor een lichtgele kleur

Voeg ongeveer 30 g berkenbladeren toe aan een liter water. Breng de bouillon kort aan de kook en laat het vervolgens tien minuten zachtjes koken. Deze berkenbladerenbouillon zal de eieren lichtgeel kleuren.

Kurkuma voor een goudgele kleur

Voor een goudgele kleur voegt u 10 g kurkumapoeder toe aan Ā½ liter water en laat u het mengsel 10 minuten koken.

Wortel voor een oranje/gele kleur

Laat 250 g fijngehakte wortelen ongeveer 30-40 minuten sudderen in 1 liter water en u heeft een bouillon die de eieren oranjegeel kleurt.

Spinazie voor een groene kleur

Voor deze bouillon heeft u 300 g spinaziebladeren nodig, die u bedekt met water en ongeveer 30 - 45 minuten kookt.

Vlierbessensap voor een blauwzwarte kleur

Voeg Ā¼ liter vlierbessensap toe aan 1 liter water en laat het mengsel ongeveer 10 minuten koken.

Brandnetel voor een mintgroene kleur

Als u de eieren mintgroen wilt kleuren, bedek dan 300 g brandnetelbladeren met water en laat deze 30-45 minuten zachtjes koken - de mintgroene bouillon is klaar.

Gemalen koffie voor een bruine kleur

Laat 30 - 50 g gemalen koffie 20 - 30 minuten trekken in 1 liter water en u krijgt een brouwsel voor bruine eieren.

Hoe kleurt u de paaseieren in het brouwsel?

Het is het beste om een oude pan te gebruiken om de kleuren voor te bereiden, sommige brouwsels kunnen kleursporen in de pan achterlaten. Als de bouillon klaar is, zult u de pan goed schoon moeten maken om de kleursporen te verwijderen.
Leg de eieren in de hete kleurbouillon zodat ze volledig bedekt zijn met de bouillon. De bouillon kan blijven sudderen op een zacht vuurtje. Beweeg de eieren voorzichtig met een lepel. Na ongeveer 10 minuten zullen de eieren hun kleur hebben aangenomen. Als u de kleur intenser wilt maken, laat u de bouillon en de eieren afkoelen.
U kunt de gekleurde eieren het beste laten drogen op een rekje, op een oude theedoek werkt ook. Houd er wel rekening mee dat de kleurapplicatie zal veranderen bij het contact: hoe minder contactoppervlak, hoe gelijkmatiger de kleuring.
Als u glanzende eieren wilt, wrijft u de eieren na het drogen in met een paar druppels bakolie om ze een subtiele glans te geven.
Image

Vindt u effen eieren te saai?

Dan kunt u kleine patronen of versieringen op de gekleurde eieren toveren. Alles wat u hiervoor nodig heeft zijn een paar druppels azijn of citroensap en een wattenstaafje. Gebruik het wattenstaafje om de azijn of het citroensap op Ć©Ć©n plek aan te brengen, bijvoorbeeld een stip, een lijn, een zigzag of een cirkel. Laat het natuurlijke zuur vervolgens even inwerken en dep het daarna weg zodat de stippen en lijnen zichtbaar worden. Daarna worden de volgende stippen en lijnen aangebracht, enzovoort.
Image

Een beetje tijdrovend maar zeer effectief - patronen uit de natuur overbrengen op gekleurde eieren

Deze methode om patronen van bladeren of grassen op eieren aan te brengen is niet eenvoudig, maar het resultaat is zeker de moeite waard. U heeft hiervoor een klaver, een klein boomblad of grasstengels en een oude, maar gewassen, panty nodig.
Voordat u het hardgekookte ei in het verfbad legt, legt u het vochtige blad op het ei en drukt het zachtjes aan. Om het blad voor het verfbad vast te zetten, stopt u het in het uiteinde van de panty en maakt u een knoop aan het andere uiteinde zodat het ei en het blad stevig vastzitten. Op deze manier wordt het ei in de panty in het verfbad geplaatst. Na ongeveer 10 minuten haalt u het ei uit het brouwsel en u zal het ei moeten föhnen totdat het droog is. Verwijder nu voorzichtig de panty en het blad - het gekleurde paasei met bladmotief is klaar!

Waarom kleuren mensen eieren met Pasen? En wat heeft de paashaas ermee te maken?

Eieren symboliseren wedergeboorte. In vroegere eeuwen werden ze alleen rood geverfd, wat het bloed van Christus symboliseerde. Pas in recentere tijden werden eieren in alle denkbare kleuren geverfd. In het volksgeloof is de paashaas in de paastradities geslopen. Waarschijnlijk omdat het werd gezien als een symbool van vruchtbaarheid. Pas in de 20e eeuw werd dit symbolische dier overgenomen door de zoetwarenindustrie. Kinderen wordt verteld dat de paashaas paaseieren verstopt, waar ze dan gretig naar op zoek gaan..
Image
Atlas For Men wenst u veel plezier met het kleuren van de eieren en een vrolijkĀ Pasen!

Meer kleding en/of stijl advies in de artikelen hieronder:

    Kies uw maat

      We hebben onze maten herzien om ervoor te zorgen dat ze precies passen zoals het hoort. Bekijk hier de