🚚 GRATIS LEVERING voor online bestellingen vanaf 49 euro!

Jeans, katoen, polyester - op de juiste manier wassen en verzorgen

Als u lang van uw kleding wilt genieten, is het juiste wasprogramma en de juiste verzorging erg belangrijk - of het nu gaat om een jeans, een katoenen T-shirt of fleecekleding van polyester. Lees de aanbevelingen en wasvoorschriften van onze experts om onaangename verrassingen te voorkomen. Bovendien verlengt u hiermee de levensduur van uw artikelen.

Jeans op de juiste manier wassen en verzorgen - zo eenvoudig is het

Keer uw jeans binnenstebuiten voordat u hem in de wasmachine stopt, zodat de kleur mooi blijft. Zo voorkomt u ook dat knopen en ritsen de trommel van uw wasmachine beschadigen. Schud de jeans voordat u hem te drogen hangt goed uit en strijk de kreukels glad die tijdens het centrifugeren zijn ontstaan. Dit bespaart u strijkwerk en de jeans kan vanaf de waslijn direct de kast in of meteen weer worden gedragen. Overigens: Bij het centrifugeren is 1000 tot 1200 toeren ruim voldoende. Bij jeans met elastaan kiest u een lager toerental van ongeveer 700 toeren.

Jeans wassen - Op hoeveel graden?

Jeans van denim van 100% zuivere katoen kunt u op een temperatuur tot 60° wassen. Dit is echter alleen zinvol als de jeans extreem vuil is, wat in het dagelijks leven nauwelijks voorkomt. Stretchjeans met elastaan moet u op 30° wassen. Gebruik een fijn- of kleurwasmiddel maar gebruik geen wasverzachter, dit tast het elastaan aan, waardoor de stretchjeans uitrekt. Op het label in uw jeans staat of deze elastaan bevat.

Jeans in de wasdroger?

Net als bij het wassen hangt de wijze van drogen af van het materiaal van de denim. Is uw jeans gemaakt van zuiver katoendenim, dus zonder elastaan of polyester, dan kan hij veilig in de wasdroger. Als uw jeans echter elastaan of polyester bevat, moet u hem aan de lucht drogen of met koude lucht drogen in de wasdroger; anders raken de synthetische vezels beschadigd, met als gevolg verlies van pasvorm en in het ergste geval materiaalmoeheid - dat wil zeggen dat de jeans scheurt!

Jeans laten krimpen

Wie houdt van skinny jeans, laat hem krimpen! Laten krimpen betekent de jeans iets strakker maken door het wasprogramma. Dit geldt vooral voor jeans van zuiver katoendenim zonder elastaan. Dit lukt vrij goed op 60° in de wasmachine. Bent u nog niet tevreden met dit resultaat, doe de jeans dan na het wassen in de wasdroger. De beste, maar verreweg meest tijdrovende en onaangename methode is de badkuipmethode: Trek de jeans aan, vul de badkuip met water van 38° en stap er dan in. Daarna moet de jeans op het lichaam drogen, wat de beste pasvorm garandeert. Natuurlijk is deze methode alleen geschikt voor warme zomerdagen en echte freaks. U beslist zelf of het resultaat de moeite waard is. Maar het is in ieder geval een bijzondere ervaring.

Ontdek ons assortiment jeans

Polyester wassen en verzorgen  

Polyester is een synthetische vezel die gewassen kan worden op maximaal 40°. Kleding van deze synthetische stof is strijkvrij. Gewoon na het wassen gladstrijken en opvouwen - dat is alles. Polyester droogt ook in een mum van tijd. Beide eigenschappen zijn vooral op reis erg prettig. Stop daarom altijd een paar T-shirts van polyester in uw bagage. Lees het waslabel om te controleren op welke temperatuur u uw polyester kleding of fleecedeken kunt wassen. Polyester- en katoenmengsels kunnen tot 60° worden gewassen. Gebruik een fijn- of kleurwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter voor kleding van polyester, omdat dit de isolerende eigenschappen aantast. In plaats van wasverzachter kunt u een beetje azijn toevoegen tijdens de spoelcyclus. 

Polyester in de wasdroger

Een bijzondere eigenschap van polyester is dat het snel droogt. Polyester hoeft dus niet beslist in de wasdroger, hooguit op een matige temperatuur. Als u polyester buiten aan de lucht droogt, moet u te intens zonlicht vermijden, want dat veroudert de vezel sneller.

Wassen en verzorgen van katoen - zo blijven kleuren en prints mooi

Katoen is een natuurlijke vezel. En natuurlijke vezels zijn bijzonder aangenaam om te dragen, maar hebben een speciale behandeling nodig. Op hoeveel graden moet u katoen wassen? Dat hangt af van de kleur van het textiel: Witte T-shirts en overhemden van katoen kunnen bijvoorbeeld tot 90° worden gewassen. Gekleurde of bedrukte T-shirts en overhemden mogen slechts op max. 40° worden gewassen. Het is ook aan te raden om bonte was niet samen met wit wasgoed te wassen, omdat dit kan leiden tot verkleuring. Binnenstebuiten keren beschermt kleuren en prints.

Katoen in de wasdroger

Doe katoen als het even kan niet in de wasdroger. Het is beter voor het materiaal om katoen aan de buitenlucht te drogen, wat niet alleen goed is voor het wasgoed, maar ook voor het milieu. Kleding met een print moet altijd binnenstebuiten worden gestreken. Dit beschermt de print en voorkomt dat de kleuren van de print loslaten door de hitte en aan het strijkijzer blijven plakken.

Fleece wassen en verzorgen

Vooral voor wandelaars en sporters is fleece een geweldig, praktisch materiaal dat goed warm houdt, licht is en extreem snel droogt. Om deze eigenschappen zo lang mogelijk te behouden, zijn er een paar eenvoudige dingen waar u op moet letten bij het wassen. Wat de wastemperatuur betreft, volgt u gewoon de aanwijzingen op het waslabel. De algemene regel voor fleece is dat het op maximaal 30° moet worden gewassen. Keer het kledingstuk voor het wassen binnenstebuiten en sluit alle ritsen, dit voorkomt slijtage van de ritsen en beschermt ook de wasmachine. Het voorkomt ook dat de fleecestof gaat pillen. Gebruik een fijn- of kleurwasmiddel, maar geen wasverzachter, zodat de fleece lang zacht blijft. Omdat fleece toch snel droogt, hoeft u fleece maar te centrifugeren op maximaal 700 toeren.

Ontdek ons assortiment fleecekleding

Molton wassen en verzorgen

Molton bestaat ofwel uit 100% katoen of is een mengsel van katoen en kunstvezels zoals polyester. Volg in beide gevallen het wasvoorschrift op het waslabel. Molton wast u doorgaans op maximaal 30-40° met een fijn- of kleurwasmiddel en centrifugeert u op 700 toeren. Molton kan in de wasdroger, maar u kunt molton beter aan de lucht drogen, bij voorkeur op een kleerhanger.

Als u al deze tips ter harte neemt en altijd de wasvoorschriften op de labels van de fabrikant volgt, kan er eigenlijk niets misgaan en zult u lang plezier hebben van uw kleding!

    Kies uw maat