🚚 GRATIS LEVERING voor online bestellingen vanaf 49 euro!

Kom in de Kerstsfeer met zelfgemaakte kerstversiering én koekjes

Wanneer de dagen korter worden begint het bij ons te kriebelen: het is hoog tijd om kerst voor te bereiden. Naast de gewoonlijke huiselijke versiering kan ook de kerstkrans of een kersstuk niet missen. En wat we ook steeds vaker zien, zelfs in huishoudens zonder kinderen, een adventskalender! Wie de kerstsfeer in huis wil creëren heeft veel lichtjes en kaarsen nodig maar ook dennen, kaneel en kruidnagel geuren zodat de kerststemming erin zal komen. Wij hebben daarvoor een paar doe-het-zelf ideeën voor u op een rijtje gezet, evenals een paar tips voor uw homemade lekkernijen zodat u langzaamaan in de stemming komt en ook gezellig en sfeervol op de kerst kunt wachten.  

Een kerstkrans of kerststuk dat bij uw decoratie past!

Een kerststuk, of zelfs een krans, is een klassieke versiering voor Kerstmis. Maar het vereist enige vaardigheid en wat tijd om er echt goed uit te zien. Hier presenteren wij drie ideeën die zonder te veel moeite en tegen minimale kosten kunnen worden gerealiseerd.

Een kerststuk in een houten dienblad

Neem een eenvoudig, rechthoekig houten dienblad van ongeveer 50 cm lang met een rand van ongeveer 2 - 3 cm hoog. Versier het houten dienblad met mos, dennenappels, noten, sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes naar eigen inzicht. U kunt er zelfs een blok steekschuim inzetten om er kleine takjes van een dennenboom in vast te zetten en u kunt er een klein, discreet lichtsnoer omheen draperen: de ideeën zijn eindeloos. Daarbij kan de decoratie van het houten dienblad snel veranderd worden als u nieuwe inspiratie heeft.
Image

Een kerststuk op een gekronkelde tak of wortel

Voor deze variant zal u wel eerst het bos in moeten, bij voorkeur naar een gebied waar onlangs bomen zijn gekapt. U zal snel een geschikte tak of wortel vinden en zodra u deze schoon heeft gemaakt zal u een stabiele positie moeten vinden: indien nodig kunt u de tak of wortel een beetje verzagen om deze stabieler te maken, of met hete lijm extra steunpunten aanbrengen zodat het voorwerp stabiel op de tafel blijft liggen. Vervolgens is het aan u, u kunt de tak versieren met dennentakken, kleine kerstballen, kleine kerstslingers en u kunt er zelfs kaarsen op plaatsen. Let op: als u kaarsen gebruikt raden wij u aan om deze niet te laten branden indien u afwezig bent.
Image

De echte kerstkrans

Voor deze kerstkrans heeft u als eerste een groot stuk stevig karton, een stokje, een lang draad en een pen nodig, u zal het draad aan een kant om het stokje moeten draaien en aan de andere kant om de pen. U prikt het stokje in het midden van het karton en al draaiend met de pen over het karton zal u een perfecte cirkel kunnen maken, hierna maakt u het draad een stuk korter en herhaalt u deze actie zodat u een cirkel heeft van ongeveer 7 à 8 cm breed heeft. Wanneer u tevreden bent over de grootte zal u deze uitkunnen snijden met een mes (voor extra stevigheid kunt u de vorige stap nogmaals herhalen en de twee cirkels aan elkaar plakken). Hierna maakt u alvast een gaatje in het karton waar u het draad waarmee u de krans op gaat hangen doorheen haalt. Nu kan het decoreren beginnen: een kerstslinger die op dennen lijkt draait u eromheen daarna kunt u kaneelstokjes, dennenappels, kleine kerstballen en wat u wenst op de krans vastplakken met een lijmpistool. Wanneer de krans klaar en droog is hangt u het makkelijk aan deur!

Lantaarns met sneeuweffect

Het hoeven niet altijd kleurrijke lichtinstallaties te zijn. Discrete, mysterieuze lichtjes dragen vaak meer bij tot de magie van Kerstmis en tot een gezellige sfeer. En die sfeer kunt u zelf creëren met zelfgemaakte lantaarns. Bijna alles wat u hiervoor nodig heeft is in elk huishouden te vinden: enkele lege potjes jam, stevig papier voor een sjabloon, een schaar, potlood, afplaktape, rubberen handschoenen en de sneeuwspray: deze kunt u vinden in knutselwinkels. En daar gaan we dan:
1. Teken een vijfpuntige ster op het papier en knip deze uit.
2. Plak verschillende stroken afplaktape naast elkaar op een knutselmat, overlappend, zodat er een voldoende groot oppervlak is waarop u de stersjabloon kunt plakken.
3. Verwijder het plakband van de achterkant en knip de ster uit, deze plakt u vervolgens op de jampot.
4. Herhaal dit met meerdere sterren van verschillende grootte.
5. Hierna bespuit u het jampotje met sneeuwspray: dit kunt u het beste buiten doen
6. Zodra de sneeuwspray droog is kunt u de sterren verwijderen, plaatst u een klein kaarsje erin en uw is lantaarn klaar.
Image

Maak uw eigen adventskalender met natuurlijke materialen

Neem een spar of dennentak en u hangt deze aan de muur. U hangt 24 touwtjes aan de tak met kleine cadeautjes eraan: een voor elke dag van de advent. Het is leuk als de pakjes er een beetje rustiek uitzien, dat past goed bij de sparrentak. Verpak de kleine cadeautjes in inpakpapier of in kleine jutezakjes, die in hobbywinkels verkrijgbaar zijn. Vergeet niet om op elke verpakking een nummer tussen de 1 en 24. Voor extra sfeer kunt u kaneelstokjes of gedroogde sinaasappelschijfjes gebruiken voor de decoratie van de adventskalender.

Een feest voor de koekenbakkers

In veel huishoudens is het bakken van koekjes een extra karwei op een moment dat u eigenlijk achterover wilt leunen en van de sfeer wilt genieten. Dus laten we van het koekjes bakken een gezellig feestje maken met broers en zussen, vrienden of buren. Nodig een aantal mensen uit die ook graag bakken, maar geen zin hebben om alleen in de keuken te staan. Iedereen brengt zijn of haar favoriete koekjesrecept mee en de geheime tips van oma voor een groot succes. Elke bakronde kan een ander thema hebben, de eerste ronde is voor de heren, de tweede ronde voor de kinderen, de derde ronde voor de dames en ga zo maar door! Aangezien iedereen een of twee favoriete recepten zal hebben, bespaart u ook tijd bij het zoeken naar receptideeën en hoeft u ook geen nieuwe recepten te leren of te experimenteren want elke deelnemer aan het bakfeest zal zijn of haar favoriete recept wel uit het hoofd kennen. U zult verrast zijn wat er uiteindelijk uitkomt. Maar één ding is al zeker: de kerstsfeer komt en het zal lekker ruiken.
Image

Kies een artikel hieronder voor meer leesplezier: 

    Kies uw maat