Hoe kan ik kleding recycleren? - Het tweede leven van mijn outfits
Eén of twee ontbrekende knoopjes of een klein gaatje maken een overhemd nog niet tot afval. Er zijn verschillende manieren om uw licht beschadigde overhemden, truien, T-shirts en broeken een tweede leven te geven of voor andere doeleinden te gebruiken. Dit artikel geeft u praktische tips over repareren, recyclen en upcyclen. Daarnaast zijn er veel bedrijven en organisaties op zoek naar gebruikte kleding, zodat het niet zomaar in de vuilnisbak belandt. Uiteindelijk bespaart u geld of doet u iets goeds voor mensen in nood of voor het milieu. U zult zien dat het de moeite waard en heel gemakkelijk is om verantwoord om te gaan met gebruikte kleding – doe mee!
Krijg een overzicht – sorteer uw kleding
We hebben allemaal kleding in onze kasten die we niet meer dragen. Jassen, broeken en truien zwerven door de stapels of verdwijnen naar de achterkant van de kast. En waarom is dat? Daar zijn verschillende redenen voor: ze hebben kleine gebreken, er ontbreekt een knoop, ze hebben een gaatje of een klein scheurtje… Niets dat niet hersteld kan worden! Er zijn ook kleren die niet meer aan de laatste mode beantwoorden. En er is nog een derde reden. Ze passen niet meer omdat… ja, precies, omdat we zijn afgevallen nietwaar? In elk geval zien we dat we drie stapels kunnen maken bij het sorteren van de kleding die we niet meer gebruiken.
Repareren
Als uw auto een kras of deuk heeft, doet u hem niet zomaar weg maar brengt u hem naar de garage. En dat is precies wat u met uw kleding kunt doen. Naar een knoopje vast of repareer een klein gaatje, vervang een kapotte rits… Er zijn kleine naaiateliers in elke wijk die kleine en grote reparaties uitvoeren aan overhemden, broeken en jassen. Repareren is veel goedkoper dan nieuwe kleren kopen. En bovenal is het veel milieuvriendelijker en duurzamer.
En waarom probeert u zelf geen kleine reparaties uit? Het is het proberen waard! Naalden en garen kosten niet veel en er zijn veel doe-het-zelf-video’s te vinden op internet. U kunt ook tips vinden over hoe u kleine beschadigingen kunt repareren in de adviesartikelen van Atlas For Men. Met een beetje handigheid kan de afgescheurde knoop er in 5 minuten weer aangenaaid worden.
Hergebruiken
Na een tijdje zal u merken dat u uw favoriete broek veel draagt. Afgeschuurde plekken, een vervaagde kleur en zo verder. Uw broek is dan niet langer de eerste keuze voor bijvoorbeeld kantoor of een sociale gelegenheid maar om te tuinieren of als er iets te repareren valt rond het huis is uw vroegere lievelingsbroek nog steeds goed genoeg. En als er bijvoorbeeld lijm of verf op uw broek komt terwijl u aan het klussen bent of u blijft haken aan een struik tijdens het tuinieren, is dat geen groot ongeluk. Dit geldt natuurlijk ook voor T-shirts, overhemden en jassen. Dit maakt van uw alledaagse of kantooroutfit een soort werkkleding.
Upcycling
De term upcycling verwijst naar het proces waarbij een oud voorwerp nieuw leven wordt ingeblazen door het afgedankte product een nieuwe functie te geven. Het eenvoudigste voorbeeld is het veranderen van een lange spijkerbroek in een korte broek. Het is heel eenvoudig: om de juiste lengte te krijgen meet u gewoon een andere korte broek op.Er is iets meer handigheid nodig als u van een spijkerbroek een schoudertas wilt maken. U kunt op internet ook doe-het-zelf instructies vinden.
Downcycling of poetslappen met een T-shirt
Downcycling betekent iets een laatste, minderwaardige bestemming geven voordat u het voorgoed weggooit. Het beste voorbeeld hiervan is een oud T-shirt dat een poetslap voor bijvoorbeeld uw fiets wordt.Doneren in plaats van weggooien
Veel kledingstukken in onze kledingkasten zijn eigenlijk nog in relatief goede staat maar passen of spreken ons niet meer aan. Geen van beide is een reden om ze in de vuilnisbak te gooien. Er zijn veel liefdadigheidsorganisaties die gebruikte kleding en schoenen inzamelen voor mensen in nood. Als u uw afgedankte kleding daar inlevert, toont u een gebaar van solidariteit met de zwakkeren in onze samenleving.
Bij Atlas For Men ondersteunen we dit idee van solidariteit. Onze Franse vestiging werkt samen met een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor het bestrijden van afval en het bevorderen van sociale participatie. Samen lanceerden we in december 2020 een campagne waarbij Atlas For Men voor elke bestelling een artikel doneerde. Tussen 10 en 25 december werden bijna 28.000 donaties gedaan. We hebben onze klanten ook bewust gemaakt van de twee thema’s duurzaamheid en participatie.
Tweedehandswinkels – geld verdienen met gebruikte kleding
Wat we niet meer mooi vinden of niet meer bij ons past, kan vaak precies goed zijn voor iemand anders. In dat geval zijn er tweedehandswinkels in elke grote stad. Als u uzelf de reis daarheen wilt besparen, verkoop dan uw tweedehandskleding op online platforms.
Recyclen – het einde is een nieuw begin
Alle kledingstukken die niet gerepareerd, geüpcycled, gedoneerd of hergebruikt kunnen worden, moeten worden gerecycled. Alleen kleding die erg vuil is, bijvoorbeeld met olie of verf, kan bij het restafval.
Zoek op internet uit waar inzamelcontainers staan en wie ze beheert of leegt. Er wordt ook handelgedreven met gebruikte kleding. Het is aan u om te beslissen wie er zaken doet met uw afgedankte kleding.
Zoek op internet uit waar inzamelcontainers staan en wie ze beheert of leegt. Er wordt ook handelgedreven met gebruikte kleding. Het is aan u om te beslissen wie er zaken doet met uw afgedankte kleding.