Gaatjes en scheurtjes in kleding repareren
Dit is u vast ook al overkomen: Uitgerekend uw favoriete polo mist een knoop of u merkt tijdens het strijken dat de laatste wandeling sporen op uw overhemd heeft achtergelaten, een scheurtje op een goed zichtbare plek. En u heeft geen tijd of zin om het kledingstuk naar de kleermaker of een Repair Café te brengen. En op vakantie is de taal vaak een probleem of is er gewoon geen gelegenheid. Maar gelukkig heeft u een reparatiesetje in uw vakantiebagage. Maar u heeft het nog nooit gedaan. Een knoop aannaaien of een gaatje stoppen of een naad herstellen - hoe moet dat? Voor deze noodgevallen hebben we een paar eenvoudige tips op een rijtje gezet, zodat u deze kleine beschadigingen zelf snel kunt verhelpen. Het zou toch jammer zijn om een overhemd of polo weg te gooien vanwege een klein gebrek. Kleding repareren is ook een duurzame en milieubewuste oplossing. Onze eenvoudige tips zijn zowel goed voor uw portemonnee als voor het milieu. Dus pak naald en draad. En onder het motto "doe het zelf" moedigen wij uitdrukkelijk ook mannen aan om deze reparatietips toe te passen!
Zelf knopen aannaaien in plaats van laten doen. Leg naald en draad klaar en binnen 5 minuten zit de knoop er weer aan!
Leg eerst alle benodigdheden klaar. De afgevallen knoop, draad in de juiste kleur, een vingerhoed, een schaar en eventueel een lucifer. Ja, u leest het goed. Een lucifer - wat die er mee te maken heeft, dat geheim onthullen we zo. Over een bijpassende knoop gesproken: In de overhemden van Atlas For Men zijn altijd bijpassende reserveknopen genaaid. Deze vindt u aan het einde van de knopenlijst aan de binnenkant, een knoop voor de manchetten en een knoop voor de knopenlijst of voor de borstzakken of epauletten, indien van toepassing.
En nu gaan we naaien: Trek eerst de draadresten van de afgevallen knoop uit de knopenlijst. Rijg vervolgens de draad door de naald en leg een knoop in het einde van de draad.
Plaats nu de knoop op de plaats van de knopenlijst waar deze moet worden vastgenaaid. De eerste steek maakt u aan de achterkant. Met een of twee steken hecht u de draad aan. Steek vervolgens vanaf de achterkant door de knopenlijst vervolgens door een van de gaten in de knoop. Trek de draad aan en steek vervolgens vanaf de voorkant door het tegenoverliggende gat in de knoop en door de stof. Herhaal dit 4 of 5 keer.
Maak dan een steek vanaf de achterkant door de stof, maar steek niet door het gat in de knoop, maar langs de zijkant van de knoop. Omwikkel vervolgens de nieuwe draden 2 of 3 keer en steek weer naast de knoop naar de achterkant van de knopenlijst, waar u de draad vervolgens afhecht.
Heeft de knoop 4 gaten, dan moet u de procedure in principe 2 keer kruislings uitvoeren. Klaar is Kees. Laat u niet ontmoedigen, het zal de eerste keer wat tijd kosten, maar u krijgt de slag snel te pakken.
En nu komt de truc met de lucifer: Als de knoop te strak aan de knopenlijst is genaaid, is de kans groot dat het dichtknopen moeilijker gaat, vooral bij dikkere stoffen. Bovendien is bij te strak aangenaaide knopen het risico groot dat deze er snel weer afvalt. Om dit te voorkomen, is er een eenvoudige en beproefde truc. Leg een lucifer klaar.
Wanneer u voor het eerst vanaf de achterkant door de stof steekt, legt u een lucifer op de knoop, precies in de ruimte tussen de gaten van de knoop en haalt u de draad er bij elke steek over heen. Dit zorgt ervoor dat er een beetje "lucht" ontstaat tussen knoop en stof. Dit maakt het dichtknopen later veel makkelijker. Probeer het maar eens, het is veel gemakkelijker dan het misschien klinkt. Veel succes!
Gaatjes en scheuren in kapotte kleding stoppen en repareren
Het gebeurt wel eens dat u in het bos een kortere weg door het kreupelhout neemt, met uw mouw aan een tak blijft haken, en er een gaatje in uw overhemd zit. En welke klusser is nog nooit aan een spijker of schroef blijven hangen? Dat is geen groot probleem als u het zelf kunt oplossen! Om zulke gaatjes te stoppen of repareren heeft u slechts een naald, garen in de kleur van de beschadigde stof en een stukje plakvlies nodig. Plakvlies? Nog nooit van gehoord. Plakvlies is een vliesstof die aan een of beide zijden is voorzien van een laagje lijm dat tijdens het strijken permanent aan de stof hecht. Wanneer u er in een speciaalzaak naar vraagt, zal de verkoopster waarschijnlijk zeggen: "Ah, u wilt vlieseline!" Vlieseline is de naam van een van de bekendste merken, net zoals in Nederland de naam Luxaflex wordt gebruikt voor jaloezieën en de naam Pampers voor luiers, ongeacht de fabrikant. Plakvlies is goedkoop en verkrijgbaar in verschillende afmetingen. U kunt het met de schaar op maat knippen.
Keer het beschadigde kledingstuk eerst binnenstebuiten en strijk de beschadigde plek glad. Strijk er vervolgens een stuk plakvlies op. Het plakvlies moet ongeveer 1 tot 2 cm over het beschadigde gebied uitsteken. Draai nu het kledingstuk weer om en begin met naaien.
Zorg ervoor dat u naaigaren kiest in kleuren die passen bij de kleur of het patroon van uw kledingstuk. Rijg de draad door de naald en leg een knoop in het einde van de draad. Steek eerst vanaf de achterkant door de stof en trek de draad aan. Maak in de eerste stap meerdere parallelle steken tot u de scheur heeft gesloten. Herhaal deze techniek in de tweede stap, maar 90° gedraaid, zodat er een weefstructuur ontstaat. Steek aan het einde naar de achterkant, hecht de draad af en knip het uiteinde af.
Een gat in kleding repareren met elleboogstukken of emblemen
De ervaring leert dat het gebied rond de elleboog van een kledingstuk het zwaar te verduren heeft. Wanneer u een overhemd, een gebreid vest of een sweater niet kunt repareren, moet u het weggooien, ook al ziet het er nog tiptop uit, op de ellebogen na. Maar dat is helemaal niet nodig. Want er zijn elleboogstukken verkrijgbaar in veel verschillende kleuren om erop te naaien - dat is heel eenvoudig. Koop een paar elleboogstukken in de juiste kleur. Zet de elleboogstukken vast met spelden. Rijg de draad door de naald, leg een knoop in het einde en ga aan de slag. De eerste steek maakt u vanaf de achterkant dicht op de buitenrand van het elleboogstuk. Trek de draad door tot aan de knoop en steek de naald op ongeveer 2 mm vanaf de rand van het elleboogstuk weer naar achteren. Herhaal dit met een steekafstand van ca. 2 mm rondom het elleboogstuk. Hecht ten slotte de draad af aan de achterkant. Gebruik een lange draad, anders moet u een tweede draad aanhechten. Met deze methode kunt u ook geborduurde emblemen, zoals bijvoorbeeld clubemblemen op kleding naaien, voor de sier of om vlekken te bedekken die er bij het wassen niet meer uitgaan, of om gaatjes of scheurtjes te bedekken. Zoals u ziet, hoeft u niet altijd alles weg te gooien of iets nieuws te kopen.
Kleding repareren zonder te naaien, kan dat? Zo kort u een broek in zonder naald en draad.
Hoe vaak komt u er na het kopen van een broek niet achter dat deze te lang is? Ruilen of retourneren van de kleding vindt u te omslachtig. Bovendien wilt u juist deze broek, maar die is er niet in uw lengtemaat. Geen probleem. Met een paar hulpmiddelen kort u de broek zonder enige naaikennis in een paar minuten in en voorziet u deze van een perfecte zoom. Het is geen tovenarij! U heeft slechts een schaar, een paar spelden, een strook dubbelzijdig plakvlies met een breedte van ca. 25 mm en een strijkijzer nodig. Met deze handleiding kunt u zowel chino's als jeans inkorten. Daar gaan we.
Eerst moet u de gewenste lengte bepalen en markeren tot waar u de broek wilt inkorten. Het is handig om u hierbij te laten helpen. Trek de broek aan en bepaal de nieuwe lengte door de overtollige stof naar binnen te slaan en vast te zetten met een paar spelden. Dat gaat heel eenvoudig als iemand u helpt. Doe dit eerst bij één broekspijp, deze dient vervolgens als lengtemodel voor de tweede broekspijp. Strijk nu de omgeslagen en met spelden vastgezette vouw in de broekspijp; deze strijkrand dient later als leidraad voor het aanbrengen van het dubbelzijdige plakvlies. Verwijder nu de spelden, draai de omgeslagen stof terug en knip de oorspronkelijke zoom af. Dit is met name van belang bij jeans, omdat de iets dikkere naad van de zoom van de jeans anders na het vouwen op de broekspijp zichtbaar is.
De volgende stap: Meet nu de omtrek van de broekspijp op de plaats van de nieuwe zoom en knip een stuk plakvlies met dezelfde lengte af. En nu komt de laatste stap. Leg het plakvlies zo op de binnenkant van de broekspijp, dat het aansluit op de strijknaad die u als richtlijn heeft aangebracht. Vouw nu het uitstekende deel van de broekspijp naar binnen, strijk alles glad en strijk tot het plakvlies goed aan de stof hecht; volg de aanwijzingen van de fabrikant van het plakvlies. Leg voor de zekerheid een theedoek of krantenpapier in de broekspijp om te voorkomen dat de voor- en achterkant van de broekspijp aan elkaar plakken. En klaar is Kees - de broekzoom zonder naaien is klaar! Wanneer u dit voor het eerst doet, klinkt het misschien ingewikkeld, maar als u de stappen rustig na elkaar uitvoert, lukt het perfect.