🚚 GRATIS LEVERING voor online bestellingen vanaf 49 euro!

Wandelen – Hip en gezond

Wie de term "trendsport" hoort, denkt in eerste instantie niet aan wandelen, maar eerder aan paddle boarden, slacklining of trailrunning. Maar diegene zouden het mis hebben, want wandelen beleeft momenteel een herleving! Wandelen wint aan populariteit in alle leeftijdsgroepen. En dat is niet zo opmerkelijk, omdat de activiteit bijna overal en in elk seizoen beoefend kan worden. Er is geen dure uitrusting nodig en er is ook geen cursus voor nodig. U kunt gewoon beginnen met lopen en de pret kan beginnen! Hier vindt u een aantal waardevolle tips over een goede voorbereiding en de juiste uitrusting.


Wandelen is leuk en gezond - niet alleen op vakantie

De meeste mensen gaan vooral op vakantie wandelen. Sommigen gaan zelfs op speciale wandelvakanties. Maar het hoeven niet altijd meerdaagse wandeltochten te zijn om baat te hebben van het lopen. Trek eens in het weekend uw wandelschoenen aan voor een korte wandeling in uw regio. Dit kan ook een lange wandeling zijn in het bos, rond een meer of in de duinen. Een verandering van omgeving en beweging in de frisse lucht zijn belangrijk. En het is een stuk aangenamer met comfortabele en functionele wandelkleding.

Wandelen houdt het hele lichaam fit en kost niets!

De meeste mensen krijgen niet genoeg beweging in hun dagelijks leven. Een gebrek aan beweging door een sedentaire levensstijl doet het lichaam alleen maar schade aan. De gewrichten moeten bewogen worden, anders verstijven ze. Gelijkmatige en zachte bewegingen tijdens het lopen, houden de pezen, knie- en enkelgewrichten soepel en het kraakbeen voorzien van voedingsstoffen. Dit ondersteunt de regeneratie en helpt gewrichtsschade te voorkomen. Mits u de juiste wandelschoenen hebt die de tenen en enkels beschermen en de voet ondersteunen. Wandelen versterkt ook de spieren en traint de coördinatie. Coördinatie is het sleutelwoord voor onze hersenen: reageren op kleine hindernissen, reageren op een verandering van terrein, afremmen, kleine sprongen - onze hersenen worden gestimuleerd door deze taken omdat ze voor afwisseling zorgen en ons op lange termijn mentaal actief houden.

Wandelen is als een zuurstofkuur

Het is niet onmiddellijk merkbaar, maar tijdens het wandelen wordt de ademhaling dieper en rustiger. Het is bewezen dat lichaamsbeweging in de open lucht het immuunsysteem versterkt en dat zonlicht een positief effect heeft op het vitamine D-balans. De kleine neveneffecten, zoals vetverbranding, verlaging van de bloeddruk en versterking van de bloedsomloop, zijn ook niet onbelangrijk. Dus zet een dubbele knoop in die wandelschoenen en grijp een fles water... Als u van plan bent een lange wandeltocht te maken, moet u de juiste uitrusting aan trekken.
Image

Wandelen met alle zintuigen

Wandelen is op het eerste gezicht alleen een fysieke activiteit. Toch worden alle zintuigen ingezet en verscherpt tijdens het lopen. Als de blik het pad niet afspeurt naar de volgende veilige stap, dwaalt hij af in het landschap. Hoe vaker u op stap gaat, hoe meer u zult ontdekken en als het ware opnieuw leert zien, en een echte ontdekkingsreiziger wordt. Hetzelfde geldt voor het gehoor. In het begin is alleen het vogelgezang te horen, totdat we steeds meer leren om de afzonderlijke vogelroepen te onderscheiden. Ervaren wandelaars kunnen zelfs bijen, hommels en muggen herkennen aan hun zoemgeluid. Onze zintuiglijke waarneming wordt aangevuld met ons reukvermogen. Of het nu in bossen en weiden is of op het strand, overal in de natuur wacht ons een symfonie van geuren, die de wandelervaring nog aangenamer maakt.

Wandelen, bos en wellness

Gelijkmatig en gestaag zetten we de ene voet voor de andere in het dichtbegroeide bos, dat ons afsluit van de bewoonde wereld. De stilte wordt begeleid door het gekraak van takken onder onze stappen, het gezoem van insecten en misschien het gekabbel van een beekje in de verte, een zacht briesje draagt de geur van dennen of paddenstoelen met zich mee… Vind u dit kitscherig klinken? Toch is dit de beschrijving van een gratis wellness centrum: Het bos. En wat behandelen ze daar? Overspannenheid, stress en onrust. Trouwens, wat we hier net beschreven hebben, wordt in andere landen "bosbaden" genoemd en wordt voorgeschreven aan managers met burnout-verschijnselen. Maar het is beter om het niet zover te laten komen en regelmatig zichzelf op te laden met een boswandeling!

Wandelen in plaats van sociale media

Ons dagelijks leven wordt al in hoge mate bepaald en getimed door de media. Tijdens een wandeling hebben we de gelegenheid om uitgebreid te praten met onze partner, de kinderen en met vrienden. Niemand stoort ons en we worden niet onderbroken. Lange wandelingen, lange gesprekken. Korte wandelingen, korte gesprekken, b.v. na het werk. Partners kunnen elkaar in alle rust vertellen wat zij hebben meegemaakt, wat voor hen belangrijk is - zonder dat de TV e.d. op de achtergrond afspeelt. Schakel uit alle afleidingen uit en concentreer u op het wezenlijke: Geef elkaar de volledige aandacht. Een wandeling biedt hiervoor een goed kader - u zult zien dat het werkt!
Hoe verrassender deze tips voor u lijken, hoe groter de kans dat u de beschreven effecten zult ervaren. Ga wandelen, het kan u alleen maar goed doen!

    Kies uw maat

      We hebben onze maten herzien om ervoor te zorgen dat ze precies passen zoals het hoort. Bekijk hier de