🚚 GRATIS LEVERING voor online bestellingen vanaf 49 euro!

5 gouden regels voor 100% wandelplezier

Onderstaande tips zijn gericht aan alle wandelaars, of ze nu een bergtocht plannen of een dagwandeling langs de kust. Neem de tijd om het artikel zorgvuldig te lezen; het omvat de 5 gouden regels van het wandelen.

1 Wandelen in uw eigen tempo

Bij het wandelen is het van essentieel belang dat u uw eigen tempo aanhoudt als u niet halverwege opgebrand wilt raken. U moet in uw eigen tempo lopen, ook al loopt u in een groep. Probeer niet het tempo van anderen te evenaren. Het is beter om het rustig aan te doen en langer onderweg te zijn dan te hard te gaan en vaker pauzes te moeten nemen. Te veel pauzes doden het ritme!

Voor lange tochten is het essentieel uzelf goed te kennen om te kunnen anticiperen hoeveel inspanning nodig zal zijn. U bent namelijk niet een aantal uur, maar een aantal dagen onderweg. U grenzen zullen gedurende de tocht opgezocht en misschien ook overschreden worden. Vandaar het belang van een goede voorbereiding vooraf.

2 Regelmatig hydrateren

Drink zeer regelmatig water zonder te wachten tot u dorst krijgt. U verliest vocht tijdens het lopen en het is belangrijk u reserves gaandeweg aan te vullen. Vergeet niet dat u na een uur zonder hydratatie tot 40% van uw energie kunt verliezen! Drink dus ongeveer elke 20 minuten 5 tot 6 slokjes water (dat u kunt afwisselen met een energiedrankje). Dit voorkomt dat u erg moe wordt en beperkt ook spierpijn, kramp en pijn na uw wandeling. Een laatste advies: vermijd ijskoud water, dat kan maagpijn veroorzaken.

Denk eraan dat u ook water nodig hebt om te koken. U kunt een watervoorraad voor een paar dagen meenemen, maar niet veel meer; daarna moet u uw voorraden aanvullen! Wat de praktische kant betreft, gebruik waterzakjes om regelmatig te drinken zonder elke keer te moeten stoppen. Neem ook zuiveringstabletten of een waterfilter mee, zodat u zonder risico kunt bijtanken bij natuurlijke bronnen en fonteinen.
Image
Image

3 Lichtgewicht en energierijk eten

Andere belangrijke brandstof voor het lichaam is voedsel. Als u 's morgens vroeg vertrekt voor een bergwandeling, eet de avond ervoor en zelfs de dagen ervoor voldoende en geef de voorkeur zetmeelrijke voedingsmiddelen. Deze suikers - bekend als trage suikers - zorgen ervoor dat u met een energiereserve op pad gaat. Kies bijvoorbeeld rijst (bij voorkeur basmati), zoete aardappelen, of gedroogde groenten zoals linzen of kikkererwten, die ook rijk zijn aan mineralen! Tijdens het lopen moet u zogenaamde snelle suikers eten. Eet regelmatig een stuk gedroogd fruit of een energiereep.

Als u een dag gaat wandelen, neem dan een evenwichtige picknick mee, zodat u uw batterijen kunt opladen zonder uw spijsvertering te belasten (halverwege de dag is uw wandeling nog niet voorbij!). U kunt kiezen voor boterhammen of zetmeelrijke salades met ham, hardgekookte eieren, rauwe groenten en wat fruit meenemen. Vermijd echter koud vlees of iets dat te vet of te zwaar is... u zult moeite hebben om weer op gang te komen.

Neem voor trektochten gevriesdroogde maaltijden (of maaltijden die weinig plaats innemen) met trage suikers, gedroogd fruit en calorierijk voedsel om energie op te doen. Controleer zo nodig de openingstijden van de drinkgelegenheden in de dorpen en neem voldoende brandstof voor uw kookstel mee.

4 Neem het hoogstnoodzakelijke mee!

Laad uw wandelrugzak niet onnodig! Het is goed om voorbereid te zijn, maar neem geen energierepen voor 5 dagen mee als u 5 uur onderweg bent. Neem ook geen overbodige spullen mee, gewoon omdat er nog ruimte is in de rugzak; na een paar kilometer krijgt u daar waarschijnlijk spijt van.

Dit geldt nog meer voor meerdaagse tochten. De uitrusting voor uw trektocht zal belangrijker zijn. U hebt andere kleren nodig, meer eten, meer wandelspullen. Uw rugzak zal dus al goed gevuld zijn met het minimum. Houd een checklist bij en voeg niets eraan toe!

5 Laatste kleine tips...

Wees goed uitgerust. Warm, koud of regenachtig weer bemoeilijkt het wandelen. Het is altijd het beste om de weersvoorspellingen te raadplegen voordat u vertrekt, zelfs als dat betekent dat u uw uitstapje moet uitstellen. En wat er ook gebeurt, neem altijd iets mee om de vaak onvoorspelbare weersveranderingen op te vangen, vooral in de bergen.

Wij wensen u veel wandel plezier! 

    Kies uw maat

      We hebben onze maten herzien om ervoor te zorgen dat ze precies passen zoals het hoort. Bekijk hier de